Încă una despre ceasuri

Întotdeauna m-au enervat ceasurile imprecise. Ceasul de pe birou mergea prea repede, cel de pe zid era prea încet, dar mai nimeream și câte unul bun. Când eram mic încercam să le potrivesc la secundă așteptând la radio acele bipuri de oră fixă. Când am mai crescut le setam intrând pe teletext, privind afișajul din colțul telejurnalelor sau chiar sunând la un robot cu ora exactă. Degeaba… După un timp tot se abăteau de la realitate și procedura trebuia reluată.

Mai târziu am descoperit cu mulțumire că Windows-ul se sincroniza cu timpul internetului, apoi că unele telefoane fără net sau GPS își luau singure ora din rețeaua celulară și chiar și televizoarele astea noi, chiar dacă sunt non-smart, preiau ora de la furnizorul de televiziune digitală.

Dar ceasurile simple, cele de perete sau de masă, continuau să mă irite. Nu mică mi-a fost mirarea în 2012 când am aflat că și astea pot fi setate automat. Mă rog, nu cele pe care le aveam deja, ci unele noi, la vreo 25 lei. Se găsesc pe piață sub denumirea de ceasuri radiocontrolate, în special în supermarketurile de origine germană. De ce predominant acolo? Pentru că din Germania vine semnalul, de la Mainflingen, pe unde lungi (77,5 kHz). M-a amuzat să le văd pe raft odată cu traducerea de ceas cu radio. Alea sunt cu totul altceva și le știți cu toții.

Dcf_weite

Dcf weite” by PTB – Physikalisch-Technischen Bundesanstalt – www.ptb.de. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons.

Atomic_clock

«Atomic clock». Licensed under CC BY-SA 3.0 vía Wikimedia Commons.

După achiziționarea ceasului și după inserarea bateriilor, el va încerca să recepționeze biții de semnal ce vin tocmai de la o mie și ceva de kilometri. În timpul zilei nu prea va reuși, poate doar în aer liber, la o înălțime ceva mai mare și orientat spre Vest. Ziua interferențele sunt mari, așa că nu vă îngrijorați, setați-l manual, inclusiv diferența de +1 oră față de Germania și lăsați-l peste noapte în dreptul unei ferestre dinspre Vest. La ora 1:00 noaptea, timp de vreo 7 minute, el va căuta să interpreteze corect semnalul. Dacă nu reușește, va încerca și la 2, 3, 4, 5 sau 6 dimineața.

Dacă în zori îl găsiți cu acel simbol de antenă afișat pe ecran, sincronizarea a fost un succes în timpul nopții ce tocmai a trecut. 🙂

DSCN0221[1] DSCN0219[1]

Pe lângă ceasurile cu afișaj LCD din imagini, există și ceasuri analitice de mână sau de perete ale căror ace se învârt singure la sincronizare.

Mâna sus cine nu știa de ele. 🙂

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s