DVB-T 2 în România

Vă mai amintiți de când nu v-ați mai uitat la televizor folosind o antenă de cameră? Nici măcar bunicii voștri nu cred că mai folosesc bătrâna antenă cu elemenți de pe (lângă) casă, trecând și ei la cablu sau la antenă de satelit.

Antenna

„Antenna” by Yonatan Horan – Own work. Licensed under CC BY 2.5 via Wikimedia Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Antenna.jpg#/media/File:Antenna.jpg

Adevărul e că mai degrabă cunoșteam persoane la bloc, în Pitești, care încă le mai foloseau, pentru că acolo mai prindeau pe lângă TVR 1 și 2, și localele PRO TV, Antena 1 și Prima TV / Alpha TV. Le era suficient.

Din 17 iunie 2015, au rămas doar cu TVR 1… România ar fi trebuit să treacă la televiziunea digitală terestră. Un motiv pe înțelesul tuturor ar fi de ce să se consume atât de mult curent cu emisia unui singur post analogic per frecvență, când cu aceeași energie electrică, ba chiar cu mai puțină, se pot difuza peste 10 posturi digitale, dintre care unele HD.
Ei bine, din 2005 și până acum, deci în zece ani, România a avut DVB-T în regim de test doar în București și în Sibiu. La data de 17 iunie anul curent, s-a început în paralel implementarea DVB-T 2, un standard mai nou, cu acoperire în momentul de față în București, Iași, Cluj și Timișoara. Posturile transmise momentan sunt TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News și TVR HD.

Untitled
Acoperirea DVB-T 2 la ora actuală


În luna octombrie ar trebui să treacă și emițătorul Coștila, din Munții Bucegi, de la analogicul ce emite doar TVR 1, la DVB-T 2.

Untitled 2


Până la sfârșitul anului, alte 4 emițătoare ar trebui să facă tranziția.

Untitled 3


Restul țării va fi acoperit abia în 2016.

Sursa hărților

Problema e oarecum acest standard, pentru că multe televizoare cu ecran subțire vândute la noi în ultimii ani au doar tuner DVB-T simplu, nu DVB-T 2, deci va fi nevoie ori de televizoare noi, ori de receptoare separate, la cam 150 lei bucata. Or, doar cu TVR-urile, acest DVB-T 2 nu pare foarte atractiv și nu prea merită efortul unei noi achiziții din partea noastră. Spre deosebire de România, există țări în Europa cu zeci de programe generaliste gratuite prin DVB-T 1 sau 2 și alte zeci de posturi plătite, pentru care primești o carteluță, dacă vrei și posturi de nișă. Noi mai avem de așteptat, de învățat și de testat.

Ah, și de plătit obligatoriu abonamentul Radio-TV, plus cel de cablu/satelit dacă vrem și noi ceva mai mult.

Anunțuri

5 gânduri despre “DVB-T 2 în România

  1. Mai sunt in zona,da,sper sa stam pana la sfarsitul lunii. In principiu, dimineata dupa 9,9.30 si seara dupa 6 suntem afara. Cel mai bine ne auzim sau ne sms.uim,dupa caz,asa ca nu publica acest comentariu: 07… Tot incerc sa.i invat pe pitici sa iasa cu ai mei,Miriam e mai maleabila,Matei e mai dificil,ne cam alearga. 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s