Tele… vizionar

Benix, Astral, UPC

1992, 1997, 2005… Mult a mai trecut, acum e deja 2015…

În ’92 aveam doar 4-5 ani și totuși observam foarte curios cum echipe de tehnicieni întindeau cabluri peste fiecare terasă de bloc, unindu-le astfel într-o rețea.

Lumea era sceptică, la ce bun avea să fie cablul fără niciun post românesc în plus? Și totuși ai mei s-au abonat, iar eu mă plimbam cu telecomanda printre englezi, nemți, francezi și italieni, doar-doar or fi fost desene animate sau emisiuni cu animale pe vreunul din canale.

  • Nu-l mai butona așa de repede!, îmi zicea tata…

Mă bucuram nespus când apărea un post nou. Lansarea PRO TV-ului în ’95 avea să justifice pentru noi păstrarea abonamentului la cablu, dar și atragerea de noi clienți în oraș. Au urmat apoi o grămadă de alte televiziuni, oferta de programe diversificându-se din ce în ce mai mult. Desene animate non-stop, documentare fără oprire… Chiar mă întrebam atunci câte canale or încăpea maxim pe același cablu. Scanând banda de frecvențe, calculasem un maxim teoretic de vreo 60-70 de posturi, număr ce nu-mi părea însă realizabil practic. Dar uite că azi, prin același vechi cablu coaxial bătut de soare, vânt, ploi și ninsoare ne intră-n case nu doar zeci de posturi analogice, ci undeva la 150 de televiziuni digitale, din care cam 33 HD. Ce să mai zic de internetul de bandă largă sau de telefonia fixă? Nu le-aș fi crezut posibile prin același bătrân cablu de televiziune. Presupuneam că totul va fi mereu unidirecțional prin acel fir ecranat de cupru, dar uite-mă azi stând în fotoliu, cu o cană de ciocolată caldă lângă mine și cu SMART TV-ul pornit pe desene clasice online, trăgând cu 200 Mbps din amintirile copilăriei mele.

Reclame

8 gânduri despre “Tele… vizionar

  1. Sincer, de regulă nu citesc bloguri care n-au măcar un domeniu și găzduire web, însă în căutarea mea de bloggeri argeșeni am dat de tine, și se pare că această mică povestioară mi-a plăcut și în același timp a deschis poarta spre amintiri vechi. 🙂

    • E bine dacă am reușit să trezesc emoții și amintiri cititorilor. 🙂 Nu știu nici eu prea multe bloguri argeșene, dar sunt câteva bune chiar și fără domeniu propriu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s